Aktuelt

KUNSTSPOR  6.+7. okt. 2018  Djursland

Klik på fil herunder for mere info.

 

Kunstspor2018-lille

 

 

September -Oktober 2018

 

Tranum Strandgård Kunst-og Kulturcenter 

Strandvejen 143 9460 Brovst

 Fernisering lørdag 22.september kl 14

Udstillingen varer til 21.oktober

Bente Lyhne – Pernille Krogh – Jørgen Herman – Henning Elving – Bjarni Sigurdsson

 

 

 

August2017 – februar 2018

Let ́s RETHINK CYKLUS

Et bidrag til Aarhus -Europæisk kulturhovedstad 2017 fra Prof Kunst Norddjurs

PRESSEMEDDELELSE 14. juli 2017

Når kunsten minder os om livets cyklus og tingenes (u)mulige forbindelser

Der lægges op til sanselige kunstoplevelser, skønne og sære syn, når 17 professionelle kunstnere åbner udstillingen Let’s Rethink – Cyklus, på tre lokaliteter på Djursland. Kunstnerne, som alle har et nært forhold til naturen, har skabt en række væsensforskellige værker, der med vidt forskellige afsæt, lægger særlig vægt på materialiteten. Værkerne er skabt af naturens egne råmaterialer og af bortkastede og degenererede materialer fra menneskelig produktion.

Den menneskeskabte kultur bidrager på godt og ondt til ophobninger af naturfremmede materialer på jorden såvel som i havet. Billedkunstnerne har en lang tradition for at anvende det, som andre smider væk og for at bruge naturens egne materialer i deres kunst.

 

 

Her er det været “Erindring ll” af Bente Lyhne. I alt er der 17 forskellige kunstnere involveret i den nye udstilling, som spreder sig over tre udstillingssteder i Grenaa. Pressebillede

Let’s Rethink – Cyklus omfavner den tradition, hvor assemblager, skulpturer, tegninger, billeder og objekter skabes af fundne naturmaterialer og/eller fundne genstande fra den humane køkkenmødding. En køkkenmødding, der – i takt med fremkomsten af syntetiske materialer, plastic og kemi – er blevet til en uendelig losseplads, som vi støder på, næsten lige meget hvorhen vi vender blikket. Tingenes overflod er allestedsnærværende og deres cirkulation fra vare, gennem forbrug til affald, der ikke længere forsvinder af sig selv, er en vor tids helt store udfordringer.

Let’s Rethink – Cyklus er ikke i udgangspunktet en civilisationskritisk manøvre, snarere er det en udstilling, som gennem æstetiseringen og gen-kultiveringen, åbner døren ind til en mere bevidst og omsorgsfuld tilstedeværelse i verden. Kunstgenstandene, som du kan opleve, rummer fortællinger om menneskenes forbindelse med naturen og de peger på at alt det, som vi kaster fra os, også har værdi: At det ER materiale, som via kunsten kan genfortrylles og derved få ny energi. Gennem kunsten kan vi måske også få øje på den mulighed, at de svært-nedbrydelige materialer, som flyder rundt i naturen, via kloge beslutninger kan genanvendes og up- cykles?

Den organiske og cykliske tankegang bliver udfordret af forbrugssamfundet, når vi skaber så mange naturfremmede ting og sager, som ikke uden besvær kan genforenes med den natur, de kommer fra.
Når kunstneren graver materialer ud af jorden og bruger dem i sin kunst som tekstur eller som pigmenter, sker en forædling. Ligeledes, når kunstneren samler affald op og skaber kunst af det. Det er en ansvarlig omgang med tingene og materialerne og den evne til at se skønheden i mudderet og muligheder i de henkastede dimser, kan vi alle tage ved lære af. Det er evnen til at turde være i kontakt med materialerne og lysten til at lære dem at kende, for derved at kunne finde nye måder at anvende dem på, som skubber vores civilisation fremad og som gør at den bliver bæredygtig i fremtiden. Derfor er kunsten vigtig – og derfor er kunstnerisk arbejde en slags grundforskning, som hjælper os med at forstå livets cyklus og minder os om, at vi selv må tage ansvaret for.

Trine Rytter Andersen